İçeriğe geç

Web Tasarım (Web Dizayn) Hakkında Genel Bilgiler

Web Tasarım (Web dizayn) Hakkında Tüm Bilgiler

Web tasarımı, bildiğimiz gibi internet için çok önemlidir.

Web tasarımının ne anlama geldiğini ve bu sürece dahil olan tekniklerin neler olduğunu hiç merak ettiniz mi?

İnternete görsel bir ortam olarak bakmaya alışkınız. Web siteleri, uygulamalar, hizmetler, oyunlar vb., hedef kitlelerine uygun deneyim sağlamak için ara yüzlere güvenir. Ancak, tüm bunların çalışması için iyi bir web tasarımı gerekir.

Bu yazımızda Web Tasarımı ( Web Dizayn) hakkında ve Web sitesinin nasıl oluşturulacağı konusunda size bazı yararlı bilgiler verilecektir. Başlıkları şu şekilde ele alabiliriz:

Web Tasarımı Nedir?

Şirketler için Web tasarımı gerekli midir? Gerekliyse Neden Gereklidir?

Web Tasarımı Nasıl Yapılır?

Web Tasarımı Kavramları nelerdir?

Web Tasarımı Firmalarını seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Web tasarımı Fiyatları nelerdir? (internet sitesi yaptırma fiyatları listesi)

Web tasarımı yapılırken firmalardan istenen materyaller nelerdir?

İyi bir Web Sayfası nasıl olmalıdır?

Web tasarımı yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

En kötü web tasarım hataları nelerdir?

 

Web Tasarımı Nedir?

Web tasarımı, web siteleri, uygulamalar ve hizmetler gibi dijital arayüzleri içeren alandır.

Web tasarım uzmanları, web sitelerini programlamak için HTML kodunu ve görsel dilini standartlaştırmak için CSS kullanarak , halk tarafından kullanılacak dijital deneyimler oluşturmaktan sorumludur. Amaç, izleyicilere kaliteli bir deneyim sunmak ve işletmenin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktır.

Bu itibarla bir web tasarımcısı, bu işi yapmak için gerekli becerileri kazanmış bir profesyoneldir .

Web Tasarımı oluşturulurken şu alt başlıklar öne çıkmaktadır.

Web Grafik Tasarımı

Bu, bir web sitesinin görsellerine uygulanan web tasarımıdır. Renklerden ve yazı tiplerinden sayfalarının genel düzenine kadar her şeyi içerir.

En önemli görev, markanın kimliğini web sitesinin tasarımına dönüştürmektir. Ziyaretçi bununla ilişki kurabilmeli ve sayfayı o işletmenin varlığının bir parçası olarak düzgün bir şekilde görmelidir.

Arayüz Tasarımı

Web tasarım çalışması aynı zamanda arayüz tasarımına da atıfta bulunur. Yalnızca geleneksel web siteleri için geçerli olmakla kalmaz, aynı zamanda mobil uygulamaları, oyunları, bilgisayar yazılımlarını ve diğer birçok ürünü de içerir. Sonuçta, bir arayüz, kullanıcı ve sistem arasında bir aracı görevi gören herhangi bir şeydir.

Buradaki fikir, basit, sezgisel ve hedef kitlenin özelliklerine uyarlanmış bir ara yüz sunmaktır. 

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı

Dijital bir ara yüzün görünümü ve hissi aynı zamanda iyi bir kullanıcı deneyimi gerektirir . Aksi takdirde, kitleniz başka çözümler arayacaktır.

Bir web tasarım uzmanı, gerçekten değerli bir deneyim yaratmakla görevlendirilir; bu, kullanıcınızın ihtiyaçlarını anlamak ve bunları yerine getirmek anlamına gelir. İşletmenizle etkileşim kurmak, hedef kitlesi için her zaman olumlu bir an olmalıdır, bu da hiçbir engel tanımamak ve her zaman hedeflerine ulaşmak anlamına gelir.

Arama motoru optimizasyonu

Son olarak, web tasarımı, Google ve benzeri sitelerin içeriğinizi doğru şekilde dizine eklemesini sağlamak için arama motoru optimizasyonu (SEO) ile çalışmayı da içerir. Bu, içeriğinizin arama sonuçları sıralamasında daha iyi konumlara ulaşmasına ve böylece çözümünüzü arayan daha geniş bir kitleye ulaşmasına yardımcı olur.

SEO’nun bazı yönleri içerik yazma ile ilgili olsa da, web tasarımı aynı zamanda web sitenizin kodunun temiz olduğundan ve bu kullanılabilirliğin deneyiminizi engellemediğinden emin olmada rol oynar. Tüm bu faktörler, sıralama konumunuzu belirlemede belirleyicidir.

Web Tasarımı Kavramları Nelerdir?

Herkesin bilmesi gereken genel kavramlara aşağıda yer verdik.

Alan adı  – İnsanların ziyaret etmek için bir tarayıcıya yazdığı web sitesinin adı. Örneğin, alan adımız egembilgisayar.com’dur.

Barındırma (Hosting) –  Web sitesi dosyalarınızın barındırıldığı, sunulduğu ve bakımının yapıldığı web sunucuları. Web sunucusu, ziyaretçilerin internete bağlı bir web tarayıcısı veya mobil cihaz aracılığıyla bir web sitesine erişmelerini sağlayan, internete bağlı bir web sunucusu yazılımı çalıştıran bir bilgisayardır.

Duyarlı tasarım (Responsive Tasarım) – Masaüstü, mobil veya tablet olsun, görüntülendiği ekrana göre ayarlanan bir web sitesi . Web sitesinin görüntülendiği cihazın çözünürlüğünü bulmak için medya sorguları kullanılır ve ardından esnek görüntüler, akışkan ızgaralar ve site menüsü ekrana sığacak şekilde ayarlanır.

Arama Motoru Optimizasyonu (Google SEO)  – SEO, sitenizin alakalı anahtar kelimeleri sorgulayan web tarayıcılarına sunulma olasılığını artırmakla ilgilidir. SEO sıralaması, organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak için arama motorlarının web sitenizdeki bilgileri anlamasına yardımcı olarak geliştirilebilir . Buna, web sitenizdeki resimler için başlık etiketleri, meta açıklamalar ve ALT etiketleri de dahildir.

SSL sertifikası – SSL (Güvenli Yuva Katmanı), bir web tarayıcısı ile bir web sitesi arasında şifreli iletişim kurmak için gerekli olan standart bir güvenlik protokolüdür. Bir sitenin SSL sertifikası olduğunda, URL’de HTTPS (Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü) görünür ve site “güvenli” olarak görüntülenir. Sertifikanın ayrıntıları, tarayıcı çubuğunda URL’nin yanında görünen kilit sembolüne tıklanarak görüntülenebilir. 

Şirketler için Web tasarımı Gerekli midir? Gerekliyse Neden Gereklidir?

Web tasarımı, insanların markanızı istediğiniz gibi algılamasına yardımcı olmak için kullandığınız araçtır. Doğru görsel pazarlama stratejisini ve yaklaşımını uygulayarak, işletmeniz doğru kitleyi çekebilecek ve onları müşteriye dönüştürebilecek – bazı açılış sayfası tasarım örneklerine bakın .

Tutarlılık sunan ve güven veren bir markayla iletişim kuran kullanıcılar, onunla iş yapmaya daha yatkın oluyor. Net bir web tasarım planı olmadan , iyi bir çevrimiçi varlığın size verebileceği potansiyel sonuçları kaybedersiniz.

Bu nedenle, projenizin ihmal edilmesi gereken bir unsuru değildir. Hedef kitleniz tasarımınızın eksik olduğunu söyleyebilecek ve bu korkunç deneyim sayesinde işinizle ilgilenmek istemeyecektir. Bunun yerine, web tasarımına uygun değeri veren rakipleri seçeceklerdir .

Bu nedenle nitelikli web tasarımcıları ile çalışmak da önemlidir. Yetenekli bir profesyonel, markanızın neye ihtiyacı olduğunu analiz edebilir ve stratejisine ve hedeflerine sadık kalırken onu görsel olarak tercüme etmek için doğru araçları kullanabilir .

Web Tasarımı Nasıl Yapılır?

Çoğu müşteri, işletmenizi internette bulabilmeyi bekleyecektir. İster ürünlerinizi çevrimiçi satıyor olun, ister yalnızca işletmeniz ve iletişim bilgileriniz hakkında bazı bilgiler vermek istiyorsanız, bir web sitesine sahip olmak neredeyse şarttır.

Bir web sitesi oluşturmaya başlamadan önce web sitenizle ne elde etmeyi umduğunuzu düşünmek iyi bir fikirdir. Rakiplerinizin web sitelerini araştırmak, sizin için en iyisinin ne olabileceği konusunda net bir fikir edinmenize yardımcı olabilir.

Bir web sitesi oluşturmak için 4 temel adımı izlemeniz gerekir.

1. Alan adınızı kaydedin

Alan adınız ürünlerinizi veya hizmetlerinizi yansıtmalıdır, böylece müşterileriniz bir arama motoru aracılığıyla işletmenizi kolayca bulabilir. Müşterileriniz, alan adınızın işletme adınıza benzer olmasını da bekleyebilir.

Alan adınız e-posta adresiniz için de kullanılacaktır. Hotmail gibi ücretsiz bir e-posta adresi kullanabilirken, bir iş adresinden e-posta göndermek daha profesyonel görünüyor.

Alan adınızı kaydettirmek için bir hosting şirketi bulmanız ve bir ücret ödemeniz gerekir . Bu şirketler; yeni bir alan adı kaydetmek, mevcut alan adını yenilemek veya alan adı kaydında değişiklik yapmak isteyen kişilere hizmet sağlamak üzere yetkilendirilmiş kuruluşlardır.

Alan adınızı kaydetme hakkında daha fazla bilgi edinmek ya da yardım almak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

Etki alanı adınızın süresinin dolmaması için ne zaman yenilenmesi gerektiğini not etmeyi unutmayın. Alan adınızın süresinin dolmasına izin vermek, işletmenizi siber suçlulara karşı savunmasız bırakabilir. 

2. Bir web barındırma şirketi bulun

Alan adınızı internette almak için bir web barındırma şirketi bulmanız gerekecek. Büyük internet servis sağlayıcılarının çoğu web barındırma hizmetleri sunar. Ayrıca size birden fazla e-posta adresi sağlayabilirler.

Web barındırma için yıllık ücretler, web sitenizin ne kadar büyük olduğuna ve kaç ziyaret aldığınıza bağlı olarak değişir.

3. İçeriğinizi hazırlayın

Müşterilerinizin web siteniz aracılığıyla neler yapabilmelerini istediğinizi düşünün. Bu, hangi bölümleri veya sayfaları dahil etmek istediğinizi belirlemenize yardımcı olacaktır. Müşterilerinizin hangi bilgileri veya işlemleri isteyeceğini düşünün ve sitenin, ihtiyaç duydukları şeyleri bulmalarını ve yapmalarını kolaylaştıracak şekilde yapılandırıldığından emin olun.

Sitenizi tasarlaması için bir profesyonel tutabileceğiniz gibi, içeriğinizi yazmak ve yapılandırmak için bir profesyonel tutmayı da düşünebilirsiniz.

İyi tasarlanmış ve müşterilerin kullanması kolay bir web sitesi, işletmenizin öne çıkmasına yardımcı olacaktır. Alakalı ve uygun içerik ve görsellere sahip olmak, müşterilerin ürünlerinizi ve hizmetlerinizi anlamalarına yardımcı olacak ve işletmenizden satın alma konusunda kendilerini rahat hissetmelerini sağlayacaktır.

4. Web sitenizi oluşturun

Kendi web sitenizi oluşturabilir veya sizin için profesyonel bir web geliştiricisine yaptırabilirsiniz. Web sitelerinin güncel tutulması gerekir, bu nedenle sürekli bakım planladığınızdan emin olun.

Kendi web sitenizi oluşturmak için bir web sitesi yayınlama paketi kullanabilirsiniz. Bunlar kelime işlemcilere benzer, ancak metin ve resimlerinizi web içeriğine dönüştürmek ve web sitenize göndermek için dahili özelliklere de sahiptir.

Çevrimiçi ticarette yeniyseniz, başka birinin sizin için bir web sitesi oluşturmasını sağlamak iyi bir fikirdir. Profesyonel bir web geliştirici, sitenizi hızlı bir şekilde oluşturabilir ve başarılı web tasarımı konusunda rehberlik sağlayabilir. Bir çevrimiçi mağaza sahibi olmak (e-ticaret sitesi) veya web siteniz aracılığıyla başka hizmetler sunmak istiyorsanız, bir profesyoneli işe almak özellikle yararlı olabilir.

Web sitenizi akıllı telefonlarda ve diğer mobil cihazlarda kolayca kullanılabilecek şekilde tasarlamanız gerekecek. Web sitenizi mobil kullanım için optimize etmek, internete erişmek için telefon ve tablet kullanan artan sayıda insanın, dışarıdayken sitenizi kullanabileceği anlamına gelir.

Bir web sitesi oluşturmak için faydalı ipuçları

  • Müşterilerinize sadece söylemek istediklerinizi değil, bilmek istediklerini düşünün.
  • Size yardımcı olması için profesyonelleri kullanın. Profesyonel olmayan bir web sitesi potansiyel olarak müşterileri uzaklaştırabilir.
  • Özellikle fiyatlarınız hakkında bilgi veriyorsanız, web sitenizi düzenli olarak güncelleyin.
  • Müşterilerinizin bulması için iletişim bilgilerinizin doğru ve kolay olduğundan emin olun.
  • Web sitenizi pazarlama materyalinizde tanıtın ve kartvizitlerinize ekleyin.
  • Google gibi arama motorlarının web sitenizi bulmasını nasıl kolaylaştırabileceğinizi öğrenin. Buna arama motoru optimizasyonu (SEO) denir. Bir web geliştiricisi, web siteniz için SEO konusunda size yardımcı olabilir.

 

Web Tasarımı Firmalarını seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Bütçenize en uygun fiyatlı web sitesi yapan ve güven veren firmayı belirlemelisiniz.
  • Sürekli Destek Sağlayabilir mi? Bunu test etmelisiniz.
  • Yaptıkları işlere bakın, portföylerini ve referanslarını isteyin ve araştırın.
  • Nasıl bir site yapacaklarını muhakkak sorun. Seo uyumlu, mobil uyumlu ve sosyal medya entegrasyonu olup olmadığını sorun. 
  • Sizin isteklerinizi karşılayacak yeterli yetkinliğe sahip olup olmadıklarını anlamak için ek sunulan hizmetlerini öğrenin. (İngilizce site, grafik tasarım vb.) 

 

Web tasarımı Fiyatları nelerdir? (İnternet Sitesi Yaptırma Fiyatları Listesi)

Bir web sitesi tasarımı maliyeti isteklere göre çok değişkenlik gösterir. Tam olarak şu fiyat olacaktır demek pek doğru bilgi olmayacaktır. Ancak sektördeki genel fiyatların sizlerde fikir oluşturması için biraz anlatmaya ve fiyatlandırma yapmaya çalışacağız. Eğer gelişmiş, özel olarak oluşturulmuş bir web sitesi olacaksa çok yüksek fiyatlar harcayabilir ya da tek sayfalık, sadece genel bilgilerinizin olduğu küçük bir site isterseniz daha düşük maliyetlerle modern bir site elde edebilirsiniz. Bu bulunduğunuz sektöre ve yaptığınız işlere göre değişiklik gösterecektir.  

İşletmeler genellikle bir web sitesinin tasarımı için ne kadar ödemeleri gerektiği ve bu paranın karşılığında ne beklemeleri gerektiği konusunda hiçbir fikre sahip değildir ve çekimser kalmaktadır. O yüzden aşağıda ki tabloda genel bir fiyat bilgisi vermiş bulunmaktayız. Ancak tekrar belirtmemiz gerekirse, bilinmelidir ki fiyatlar genel olarak herkesin kafasında belli bir ücret aralığı oluşması için verilmiştir. Fiyatlar firmaların isteklerine göre oldukça değişiklik gösterebilmektedir.

Firmaya Özel hazırlanan Web Tasarımı

Özel web tasarımları yapılan projeye göre özel olarak fiyatlandırılır.

Tek Sayfa Web Sitesi Tasarımı

1500-2000 TL Civarı

Çoklu Sayfa (Genel) Web Sitesi Tasarımı

4000-6000 TL Civarı

Web tasarımı yapılırken firmalardan istenen materyaller nelerdir?

  • FİRMA LOGOSU, FİRMA BİNA GÖRÜNTÜSÜ, ÜRÜNLERİN FOTOĞRAFLARI, ÜRÜN MARKA VE İSİM LİSTESİ, SİTEDE GÖRÜNMESİNİ İSTEDİĞİNİZ EKSTRA FOTOĞRAF GÖRSELLERİ
  • HAKKIMIZDA, VİZYON-MİSYON, REFERANS BİLGİLERİ, İLETİŞİM BİLGİLERİ VE HİZMETLERİMİZ BÖLÜMLERİNE NELER YAZILACAĞI 
  • VARSA SERTİFİKA YA DA FİYAT LİSTESİ VB.

 

Web tasarımı yaparken nelere dikkat etmeliyiz?(İyi bir Web Sitesi nasıl olmalıdır?)

Kalitesini garanti altına almak için bir web sitesi tasarlarken belirli faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Aşağıda en önemlileri bulunmaktadır.

Estetik

İnsanlar web tasarımını tartıştığında, en çok düşünülen faktör budur. Yine de, önemli olan tek şey bu değil.

Markanızın kimliği web sitenizin estetiğini belirler ve web tasarımınız tarafından iyi bir şekilde özetlenmelidir. Bu, çevrimiçi varlığınızın renklerinizle, stillerinizle ve hislerinizle eşleştiğinden emin olmanız anlamına gelir. Abartmamaya dikkat edin, çünkü çok fazla unsur ziyaretçinizin deneyimini bozabilir.

Kullanılabilirlik

Gerçek insanların web sitenizi kullanacağını asla unutmayın, bu nedenle web tasarımının iyi bir kullanılabilirliğe sahip olması gerekir. Ancak, bu ne anlama geliyor?

Kullanılabilirlik , birden çok geçmişe, yaşa ve uzmanlık alanına sahip bir hedef kitle tarafından göz atılabilmesi anlamına gelir Sadelik, menü ve seçeneklerinizin sayısını azaltmanızı gerektiren en önemli ilkelerinden biridir. Kendinizi ziyaretçinizin yerine koyun ve neyin sezgisel olduğunu düşüneceklerini düşünün.

İçerik kalitesi

Diğer tüm web tasarım öğeleri iyi çalışsa bile, iyi içerik olmadan hiçbir şey değildir. Aksine, ziyaretçileriniz neden size gelsin ki?

Bu nedenle pek çok işletme , her zaman insanların okumak ve paylaşmak isteyeceği kaliteli içeriğe sahip olmak için İçerik Pazarlamasını seçiyor . Bu iş, doğru çözümler sunarak sayfalarınızın ziyaretçinizin zamanına değer katmasını sağlamayı gerektirir.

Hız

Web tasarımındaki diğer bir faktör de yükleme hızı ile ilgilidir . Bu, tüm öğeleriniz ile bunların ziyaretçinizin tarayıcısı ve internet bağlantısı üzerindeki yükü arasında bir denge bulmayı içerir.

Web siteniz hızlı yüklenmezse insanların işinizden vazgeçebileceğini biliyor muydunuz? Çalışmalar , göstermiştir ki sayfanızın yüklenme süresi 3 saniyeyi aşarsa insanların sitenizden çıkma olasılığı neredeyse yarıya yakındır.

Mobil uyumluluk

İnsanların yarısından fazlası mobil cihazlar aracılığıyla internet sitelerine girmektedir. Bu, web siteniz akıllı telefonlara ve tabletlere doğru şekilde yüklenmezse, potansiyel kitlenizin yaklaşık yarısını kaçırıyor olabileceğiniz anlamına gelir!

Bundan kaçınmak için web tasarımınızın, içeriğinizin mobil uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Bu , birden çok ekran boyutuna ve erişim koşullarına uygun şekilde yüklenen ve uyarlanan sayfalara sahip olmak anlamına gelir .

En kötü web tasarım hataları nelerdir?

Web tasarımı, görseller ve kaliteli deneyimler aracılığıyla markanın tutarlılığını ve gücünü sağlamlaştırmaya yardımcı olduğu için pazarlama ve satış stratejisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak, iyi sonuçlara ancak şirketinizin çabalarını boşa çıkarma potansiyeline sahip hatalardan kaçındığınız zaman ulaşabilirsiniz.

Her strateji farklıdır; ancak, zayıf web tasarımının etkileri neredeyse evrensel olarak olumsuzdur. Hedef kitleniz bu sorunlar nedeniyle çözümünüze ulaşmakta zorlanıyorsa, sonuçlarınız büyük ölçüde zarar görebilir.

Web tasarımı ile çalışırken aşağıdaki gibi hatalar yapmamaya dikkat edin:

  • Tasarımınızı planlarken ve uygularken hedef kitlenizi dikkate almayın, çünkü bu, şirketinizin doğru müşterileri çekmesini engelleyebilir.
  • Hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak farklı kanallar arasında görsellerinizi tutarlı tutmayı unutmayın.
  • Kullanıcının dikkatini dağıtan ve markanızın varlığını zayıflatan çok fazla unsur eklemeyin
  • Potansiyel müşterilerinizi alıcı yolculuğunun bir sonraki aşamasına yönlendirmek için net bir harekete geçirici mesajın olmaması kötüdür.
  • Web tasarım kararlarınızı doğru bir şekilde belgelememek, referans göstermemek güven sorununa yol açabilir.

Görüldüğü üzere Web Tasarımı yapmak kolay bir iş değildir ve belli bir matematiği vardır. Bir çok teknik ve yaratıcı yönü de vardır. Bunların hepsinin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için profesyonel yardım almak en iyisi olacaktır. Ayrıntılı bilgi ve iletişim için tıklayıp, siz de firmanızı bizimle daha ileriye taşıyabilirsiniz. Tek çatı altında tüm çözümlerimizle yanınızdayız.

Yazımızı Begendiyseniz Paylasabilirsiniz: